Taiwan den Kompliserte

Her er hvor jeg skal prøve å forklare den politiske statusen til Taiwan: hvordan kom vi til der vi er i dag? Hvorfor er vi fremdeles her? Hva er alt oppstyret mellom Kina og Taiwan?

ANSVARSFRASKRIVELSE: Forfatteren av denne artikkelen er ikke en ekspert på historie eller statsvitenskap, men noen som var født til taiwanske foreldre og vokste i Taiwan. Synet mitt her, mens reflekterer over de fleste mennesker jeg kjenner i Taiwan, bør bare betraktes som en mening om Taiwan-Kina forholden.

Så første først, er Taiwan en del av Kina?

Det ville faktisk avhenge av hvilken “Kina” du refererer til, så er det i øyeblikket to regimer som bruker ordet.

Taiwan ble okkupert av nederlenderne (1624-1662) og spanjolene (1626-1642) i det 17. århundre. Nederlenderne drev spanjolene ut av øya i 1642, men ble beseiret i 1662 ved Koxinga, en gjenværende generell av Ming-dynastiet etter at den ble styrtet av Qing-dynastiet. I 1683, beseiret Qing-dynastiet hæren i opprør i Taiwan og formelt annektert Taiwan i 1684 inn i Qing imperiet som en del av Fujian-provinsen 福建省. Taiwan ble oppgradert til en provinse i 1885, med den første guvenør, Liu Mingchuan 劉銘傳, administrerte saker i Taipei.

Taiwan & China på norsk
Regimer okkuperer Kina og Taiwan fra 1895.

I 1895 mistet Qing-dynastiet den første kinesisk-japanske krig og undertegnet Shimonosekitraktaten, som avstod Taiwan, Pescadores, og Liaodonghalvøya til Japan. Noen notabiliteter i Taiwan motsto overføring og erklærte Taiwan for å være som Republikken Formosa, som aldri ble internasjonalt anerkjent og ble erobret av japanske tropper på mindre enn fem måneder.

I 1912 styrtet nasjonalistene Qing-dynastiet og etablerte Republikken Kina 中華民國 med hovedstad i Nanjing (men hovendstaden ble flyttet til Beijing innen ett år etter etableringen, og tilbake til Nanjing i 1928). Taiwan og Pescadores var fremdeles kolonier av Japan på denne tiden.

I Kairokonferansen i 1943 avholdt under andre verdenskrig, en av de tre klausuler i Kairoerklæringen var at “alle områder som er erobret fra Kina, så som Manchuria, Formosa og Pescadores, skal leveres tilbake til Republikken Kina.”

Den 25. oktober 1945, da Japan underskrev kapitulasjonserklæringen til de allierte, ble klausulen akseptert av japanerne, og Taiwan og dens nærliggende øyer ble returnert under regelen i Republikken Kina.

I 1949, da nasjonalistene tapte borgerkrigen og trakk seg tilbake til Taiwan, etablerte kommunistene Folkerepublikken Kina 中華人民共和國 med hovedstad i Beijing.

I 1951 undertegnet Japan San Francisco-traktaten med de allierte, å fornekte “alt rettighet, tittel og krav til Formosa og Pescadores” i artikkel 2(b), uten å spesifisere hvor partiet ble suverenitet overføres. Verken Republikken Kina eller Folkerepublikken Kina ble invitert på grunn av striden om legitimiteten av de to regjeringer. Republikken Kina og Japan undertegnet Taipei-traktaten i 1952, som erkjente vilkårene i San Francisco-traktaten, men la til at alle innbyggerne i Taiwan og Pescadores ble ansett som borgere av Republikken Kina.

Siden 1912 til i dag er Republikken Kina 中華民國, nå på øyene av Taiwan 臺灣, Penghu 澎湖, Kinmen 金門, og Matsu 馬祖, har vært i etablering for mer enn et århundre (1912-1945 okkuperer fastlands-Kina, 1945-1949 opptar både fastlands-Kina og Taiwan, 1949-nå opptar Taiwan).

Så gjennom historien, var Taiwan aldri under kontrollen til Folkerepublikken Kina. Folkerepublikken Kina i dag ikke har, heller hadde ikke det noen gang noen jurisdiksjon over Taiwan og de nærliggende øyene. Alt som skjedde var Republikken Kina flyttet til Taiwan og aldri fikk kontroll over hva som pleide å være dens territorium.

taiwan_mapSå for å svare på spørsmålet, er Taiwan en del av Kina? NEI, Taiwan er IKKE en del av Folkerepublikken Kina 中華人民共和國. Regjeringen som kontroller Taiwan kaller seg Republikken Kina 中華民國 (mange vil si Taiwan er Republikken Kina). Foreløpig omfatter territoriet som er under kontrollen til Republikken Kina kun Taiwan, Penghu øyer, Kinmen, og Matsu. Siden Republikken Kina utelukker ikke noe annet enn Taiwan og nærliggende øyer, jeg vanligvis forteller folk “jeg er fra Taiwan” eller “jeg er Taiwansk” og bare snakke om Republikken Kina med mennesker som er interessert i historien eller som har levd i regionen.

Så hvorfor kaller dere Taiwan et land da?

Vel, Taiwan er mye lettere å forklare til folk enn Republikken Kina, som folk har en tendens til å forveksle med Folkerepublikken Kina. Og når vi sier ord “Kina”, folk automatisk assosierer det med Folkerepublikken Kina. Siden Taiwan passer definisjonen av hva flest folk er enige om å være et land / suveren stat, vil vi gjerne å tenke på Taiwan som et land/suveren stat. Faktisk vil du se at de engelske versjonene av en rekke nettsteder av Taiwans statlige etater vil state navnet på landet som «Republikken Kina (Taiwan)». Mens taiwanske folk er fortsatt i ferd med å danne en samlende identitet og ikke har en gjensidig avtale om hvilke navn (Republikken Kina, Taiwan, Republikken Kina (Taiwan), Republikken Kina på Taiwan, og så videre) er de beste til å representere landet vi elsker, vi ønsker å la det bli kjent at vi lever i en selvstendig politisk enhet som er helt atskilt fra og på ingen måte under kontrollen av Folkerepublikken Kina.

TaiwanChinese
Andel av Taiwans befolkning som identifiserer som taiwansk og/eller kinesisk (fra National Chengchi University Election Study Center database).

Undersøkelser har vist at ca 60% av folk i Taiwan i dag identifiserer seg selv som taiwanske, og ca 35% identifiserer seg selv som både taiwanske og kinesiske.

Hva er disse definisjonene av et land / suveren stat?

Vi har et definert territorium, en permanent befolkning som bor i nevnte territorium, en regjering som styrer nevnte territorium, og evne til å inngå relasjoner med andre stater eller internasjonale anerkjennelse fra andre suverene stater.

– Artikkel 1. Montevideo-konvensjonen om staters rett og plikt

1. Medlemskap i de Forente Nasjoner står åpent for alle andre fredselskende stater som påtar seg de forpliktelser som denne Pakt inneholder, og som i organisasjonens øyne er villige til og i stand til å oppfylle disse forpliktelser.

2. En slik stats opptaking som medlem av de Forente Nasjoner gjennomføres ved beslutning av Generalforsamlingen etter anbefaling av Sikkerhetsrådet.

Artikkel 4. Kapittel II. FN-Pakten

Så hva er det å krangle om da?

Problemene er internasjonal anerkjennelse og medlemskap i FN. Det kan være en overraskelse til deg, men Taiwan er ikke i FN. I 1949 da Folkerepublikken Kina ble først etablert, anerkjent de fleste landene Republikken Kina som den eneste legitime regjeringen i Kina. Sakte, men byttet mange land siden og anerkjente Folkerepublikken Kina i stedet. I 1971, Republikken Kina mistet sitt sete i FN etter Generalforsamlingen besluttet at Folkerepublikken Kina ville være den eneste regjering som representerer folket i Kina (territorium til det var ikke spesifisert). Før 1971 var Republikken Kina en av grunnleggerne som undertegnet FN-pakten i 1945, og også en permanent medlem i FNs sikkerhetsråd (FN-Pakten, Kapittel V, Artikkel 23). Men på 25. oktober 1971 vedtok FNs generalforsamlingen resolusjon 2758, som anerkjente Folkerepublikken Kina som den eneste legitime representant for Kina i FN. Nesten alle FN-medlemmer valgte å anerkjenne Folkerepublikken Kina i de følgende årene, men unngikk å si hva territorium Folkerepublikken Kina faktisk inkludert (les Tidslinje av diplomatiske forbindelser med Republikken Kina).

Før 1990 fortsatte regjeringen til Republikken Kina hevder å være den eneste legitime regjering av “Kina”, inkludert territorier som faktisk er i henhold til Folkerepublikken Kinas kontroll. Det var først etter 1990 da Republikken Kinas regjeringen begynte å hevde Taiwan seg selv som et selvstendig land. Foreløpig anerkjenner bare 17 medlemmer av FN og Den Hellige Stol Taiwan som et land (som betyr at de anerkjenner regjeringen til Republikken Kina, ikke regjeringen til Folkerepublikken Kina), og har offisielle diplomatiske oppdrager i Taiwan. Taiwan har forsøkt å bli med FN de siste årene, men på grunn av resolusjon 2758, motstand fra stormaktene som vil ikke ha konflikt i Taiwan-stredet, og veto makt av PRC i Sikkerhetsrådet, har disse forsøkene vært mislykket.

De fleste andre land, mens faktisk anerkjenner Taiwan ikke som en suveren stat, tilpasser perspektiv av status quo: de vil behandle Taiwan som stat uoffisielt og på et minimum, for å erklære offisielt ingen støtte for regjeringen i denne staten gjør en formell erklæring om uavhengighet (som er merkelig fordi det er ingenting for Taiwan å være uavhengig fra, siden regjeringen som kjennelse det har vært et selvstendig land hele tiden siden 1912). Dette betyr at mens mange land som USA, medlemmer av EU, Japan og Canada ikke kan faktisk si at Taiwan er et land, vil de prøve å behandle Taiwan som et land, mener en taiwansk pass gyldig, og behandler taiwanske borgere som holder en taiwansk pass innenfor sine land forskjellig fra kinesiske borgere som holder en kinesisk pass.

Foreløpig er taiwanske borgere som holder en Republikken Kinas (Taiwansk) pass er innvilget visum-free eller visum-on-ankomst privilegier i flere en 130 land og territorier rundt verden. Ulike visumkrav brukes til kinesiske borgere som holder en kinesisk pass.

Så hva skal jeg gjøre hvis jeg reiser til Taiwan og trenger hjelp fra landet mitt? Kan jeg finne en ambassade?

Annet enn landene som anerkjenner Taiwan som et land, ingen land har ambassader i Taiwan. Men de fleste landene opererer de facto ambassader som gjør alt en ambassade ville gjøre i andre land, men bare uten den offisielle diplomatiske status (men den taiwanske regjeringen ganske mye behandler dem på samme måte som ambassadene til landene som anerkjente Taiwan). Tilsvarende amerikanske ambassaden i Taiwan kalles “American Institute in Taiwan”. Norge har ikke en ambassade i Taiwan, men den norske ambassaden i Singapore dekker Taiwan. Det danske handelskontoret kan hjelpe med i nødsituasjoner. For en liste over de facto ambassader i Taiwan, besøke Utenriksdepartementet til Republikken Kina (Taiwan), eller les listen over representanter av utenlandske land i Taiwan.

Vent litt, Taiwan har et Utenriksdepartementet?

81241556871Taiwan har en fullt funksjonell og stabil regjering som de av andre utviklede land. Lederen for staten er Republikken Kinas President, som blir valgt av folket gjennom populære stemme. (Les Government of Taiwan 101 for mer.) Republikken Kina har en grunnlov som ble vedtatt 25. desember 1946 og trådte i kraft 25. desember 1947, og er fremdeles i bruk i dag (og er forskjellig fra grunnloven av Folkerepublikken Kina). Blant mange andre ting, har Taiwan sine egne lover (kinesisk lover fungerer ikke i Taiwan), sin egen valuta (New Taiwan Dollar), utsteder pass, har militær (Hæren, Luftforsvaret, Sjøforsvaret inkludert Marines, og Militærpoliti), har en nasjonalsang, og har et nasjonalflaggsang (alle forskjellige fra Folkerepublikken Kinas) .

Trenger jeg visum i Taiwan? Har Taiwan en ambassade i landet mitt?

logo_text

Visumfrie i 14 dager: Borgere av Filippinene (1. november 2017 – 31. juli 2018).

Visumfrie i 30 dager: Borgere av Belize, Brunei, Den dominikanske republikk, Guatemala, Malaysia, Saint Kitts og Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent og Grenadinene, Singapore, og Thailand.

Borgere av India, Indonesia, Kambodsja, Laos, Myanmar og Vietnam som har mottatt visum fra Australia, Canada, Japan, New Zealand, Schengen-området, Storbritannia, Sør-Korea eller USA innen de siste 10 årene, vil også være i stand til å besøke Taiwan visumfritt i 30 dager ved å gå gjennom en online verifikasjonsprosess før ankomst.

Visumfrie i 90 dager: Borgere av Andorra, Australia, Canada, Chile, El Salvador, EU, Haiti, Den Hellige Stol, Japan, Island, Israel, Liechtenstein, Makedonia, Monaco, New Zealand, Nicaragua, Norge, Paraguay, Storbritannia, Sveits, Sør-Korea, og USA.

Borgere av Canada og Storbritannia kan også søke å forlenge oppholdet til 180 dager når de er i Taiwan.

Visum ved ankomst: Borgere av Tyrkia.

Elektronisk visum: Borgere av Bahrain, Burkina Faso, Colombia, Den dominikanske republikk, Ecuador, Filippinene, De forente arabiske emirater, Kiribati, Kuwait, Makedonia, Marshalløyene, Montenegro, Nauru, Oman, Palau, Panama, Peru, Qatar, Salomonøyene, Saudi-Arabia, Swaziland, Tuvalu, og Tyrkia.

For mer informasjon om visum til Taiwan, vennligst besøk nettsiden til Kontor for Konsulære Saker, Utenriksdepartementet til Republikken Kina (Taiwan). Ulike opptakskrav gjelder for innehavere av Hongkong, Macao, og kinesisk pass.

Hvis du ønsker å reise til Folkerepublikken Kina, du trenger å få et visum fra en ambassade til Folkerepublikken Kina. Visum utstedt av Taiwan fungerer ikke i Folkerepublikken Kina og visum utstedt av Folkerepublikken Kina fungerer ikke i Taiwan. Det er separate innvandrings kontroller og toll i Folkerepublikken Kina og Taiwan. Hvis du ønsker å få en kinesisk visum mens du er i Taiwan, kontakt en taiwanske reisebyråer, som skal sende pass til Hongkong, hvor et visum av Folkerepublikken Kinas vil bli utstedt.

Siden bare 20 land anerkjenner Taiwan som et land, det betyr Taiwan har ikke og kunne ikke ha ambassader i andre land, unntatt de 20. Taiwan har de facto ambassader i de fleste land. Vanligvis er de kalt “Taipei Representasjonskontor i [byen eller landet]” eller “Taipei Økonomiske og Kulturelle Kontor i [byen eller landet]”. For å finne et kontor nærmest deg, kan du besøke Portal for Republikken Kina (Taiwan) diplomatiske misjoner.

“Taipei” Representasjonskontor? Hvorfor ikke “Taiwan” Representasjonskontor?

Her kommer konflikten. Folkerepublikken Kina prøver veldig hardt for å overbevise det internasjonale samfunnet at Taiwan er en del av Folkerepublikken Kinas territorium, og at vi lever lykkelig under politikk gjort av myndighetene i Beijing. Derfor noen utseende avTaiwan på noe som tyder Taiwan som en egen suveren nasjon i noen del av verden er ugunstig. Folkerepublikken Kina er kjent for å presse det internasjonale samfunnnet for å liste eller anerkjenne Taiwan som en del av Folkerepublikken Kina. Det så skjer (og ikke hjelper) at kinesisk økonomi er blomstrende, Folkerepublikken Kina er den nest største økonomien i verden, og Folkerepublikken Kina er et stort marked. Mange land gjør hva Folkerepublikken Kina ber i bytte for (eller i frykt for å miste) markedet og andre fordeler. Det er hvorfor Taiwan kan ikke bruke “Taiwan” i mange av sine diplomatiske eller internasjonal virksomhet i utlandet. Å bruke “Taipei” eller “Kinesisk Taipei” er et kompromiss vi gjorde (Folkerepublikken Kina føler at å bruke “Taipei”, navnet til en by, vil folk kjenne representasjonskontoren som en lokal gren av regjeringen til Folkerepublikken Kina). Dette er også hvordor Taiwan er å fremstå som “Kinesisk Taipei” i de olympiske leker og mange andre internasjonale organisasjoner og arrangementer.

Så blir dere ikke anerkjent, hva med det?

flag-pic

Som folk i Taiwan bor i en egen politisk enhet fra Folkerepublikken, er det min mening at vi bør ha rett til å bli kalt det vi ønsker (vill idé, ikke sant?), Ikke hva noen annen regjering som ikke har kontroll over oss ønsker, og bli behandlet på samme måte som borgere av annen anerkjent nasjon. Tenk å vinne en internasjonal konkurranse og se ikke navnet til landet ditt, se nasjonale flaggen stiger ikke, eller enda verre, å ha andre lands flagg stige. Tenk å reise til utlandet og har problemer å få hjelp fra din egen regjering, fordi det er ikke en ambassade eller fordi denne regjering blir ikke anerkjent. Forestill deg i stand til å innhente bistand fra Verdens helseorganisasjon under en global pandemi fordi landet ditt  hevdet å være en del av noen andre land som ikke gir ditt land viktig informasjon. Som et utviklet samfunn, vet vi at det er mye bidraget vi kan gjøre hvis det internasjonale samfunnet ville la oss og behandler oss som et land. Det er derfor prøver jeg så hardt å fortelle alle som ville høre, at jeg kommer fra Taiwan, en selvstendig suveren stat.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s